"Hieracium x"
Però segurament que no passaré més temps buscant-lo perquè cada un d'aquests en deu tenir més de mitja dotzena de noms "científics". Sembla que aquests senyors saberuts no es posen d'acord respecte a quin nom posar a aquestes petites herbetes. I amb la clau d'identificació que dóna el manual sovint no s'arriba enlloc, o bé s'arriba al mateix lloc amb dues plantes clarament diferents.

Una fotografia, en cas que estigui ben feta -reconeixent que les meves no solen ser gaire bon exemple-, no ens mostra com és la planta sinó només com està en el moment de fer-la. Després, la planta pot ser que vagi canviant i un altre dia en pot resultar una fotografia diferent. Aquestes variacions que pot tenir l'aspecte d'una planta (d'un mateix peu) d'aquestes són degudes a influències externes com ara la meteorologia, o les agressions físiques dels animals (racionals o no). Per tant, si per algunes plantes d'aquest gènere un holotip en un herbari no serveix per a res, un holotip en forma d'instantània fotogràfica és igualment insuficient, i el que caldria és una pel·lícula prou llarga, amb informació sobre lloc on està situada, i de les pluges i temperatures diàries en el temps que dura. Molta feina, però per conèixer els hieracis el més important és conèixer el seu comportament.

Recollint la planta i posant-la en un herbari conserven el seu estat en el moment de recollir-la, però després ja no canviarà, a no ser per anar deteriorant-se lentament.

Amb aquest fantàstic invent de les càmeres digitals, els herbaris em semblen anacrònics i oblidables.

Per tot internet es troben llarguíssimes, inacabables, llistes de hieracis sense gairebé cap fotografia. Trobo que una llista de només noms, per llarga que sigui, no diu res.

Estic segur que l'única manera de conèixer els hieracis és tenir un "herbari" de plantes vives, silvestres, i anar-les veient durant almenys alguns anys. I també sembrar llavors en torretes, o en un ambient silvestre diferent, per veure tots els aspectes possibles que pot tenir cada planta. Però els botànics sempre han tingut pressa per col·locar un nom nou, amb l'excusa de qualsevol diferència, generant un caos de noms dels que val més no fer-ne cas.

                           
                                                        H1
                                                        H2         
                                                        H3
                                                        H4        
                                                        H5a      H5b
                                                        H6    (=H4)
                                                       
H7
                                                        H8    (=H13)
                                                        H9
                                                        H10 
                                                        H11 
                                                        H12
                                                        H13
                                                        H14
                                                        H15
                                                        H16
                                                        H17

Torna a la llista de flora